Kakovost življenja članov koronarnega društva - Prevolnik Rupel, Valentina (Zdravstveno varstvo, 2005)
Srčnožilne bolezni so najpogostejši vzrok smrtnosti in obolevnosti v svetu. Doživljenjska rehabilitacija bolnikov s srčnožilnimi boleznimi dokazano podaljša življenje in izboljša kakovost življenja. V članku smo ocenili kakovost življenja članov Koronarnega društva Slovenske Istre s pomočjo standardiziranega vprašalnika EQ-5D. Primerjali smo tako ocenjeno kakovost življenja članov društva s kakovostjo življenja splošne populacije v Sloveniji. Študija je pokazala, da je razlika v povprečni stopnji težav med obema populacijama statistično značilna, kar pomeni, da imajo člani Koronarnega društva Istra v povprečju na vseh razsežnostih EQ-5D hujše težave od splošne populacije. Nadaljnja analiza je pokazala, da so te razlike posledica višje povprečne starosti članov Koronarnega društva Istra. Po izločitvi vpliva povprečne starosti pa razlike v kakovosti življenja med obemapopulacijama niso značilne, razen pri skrbi zase.
Keywords: bolniki; cardiovascular disease; kakovost življenja; kardiovaskularne bolezni; rehabilitacija; standard of living; vocational rehabilitation