Kako se je Slovenija oskrbovala z lesom za kurjavo (drvmi) v obdobju 1945-1950 - Perko, Franc (Gozdarski vestnik, 2014)
Prispevek predstavlja različne organizacijske oblike in aktivnosti (štabi za organizacijo in kontrolo poseka in priprave drv, mladinske delovne brigade, sindikalne brigade) za oskrbo prebivalstva v mestih in industrijskih središčih z drvmi v obdobju med letoma 1945 in 1950. To je bil čas, ko so na vsakem koraku poudarjali kolektivni duh. Prispevek nas seznani s številnimi ovirami in težavami pri uresničitvi načrtov.
Keywords: forest; gozd; drva; brigade; sindikati; Slovenia; Slovenija; zgodovinski pregledi