Symbiotic binaries - Perko, Manica (Matrika, 2021)
Simbiotska zvezda je dvojni sistem, ki je sestavljen iz primarne zvezde, ki je običajno rdeča orjakinja, in spremljevalne zvezde, običajno bele pritlikavke ali nevtronske zvezde. Simbiotske zvezde lahko prehajajo med dvema fazama: faza "gorenja" in faza "akrecije". Masa se v takem sistemu lahko prenaša preko Rocheovega ovala ali v obliki zvezdnega vetra, iz primarne zvezde na spremljevalno.
Keywords: astronomija; astronomy; interacting binaries; simbiotske zvezde; symbiotic binary systems