Vprašanje človeške ustvarjalnosti v dobi UI - Rožman, Lucija (Bogoslovni vestnik, 2024)
Primerjanje ustvarjalnosti računalniških algoritmov s človeško ustvarjalnostjo postavlja vrednost druge pod vprašaj in hkrati ustvarja dualistično shemo dveh antagonističnih subjektov: ,človek – stroj‘. Ali UI človeško ustvarjalnost res ogroža, je odvisno od tega, kako k ustvarjalnosti, ki je zaradi svoje večdimenzionalnosti zelo kompleksen fenomen, pristopamo. Znanost nakazuje dva možna pristopa: pristop, značilen za empirične znanosti, določa kriterije (presenetljivost, izvirnost, novost …), po katerih ustvarjalnost lažje presojamo, teološki pristop pa izhaja iz Stvarnikovega ustvarjalnega dejanja in se sprašuje po ustvarjalnem načinu (Beseda, Dih, svoboda), ki je odnosne narave. S teološkega vidika je ustvarjalnost bistvena opredelitev osebe, ustvarjene po Božji podobi – in na Stvarnikov nagovor edina lahko svobodno odgovori prav z ustvarjalnostjo. V tem smislu UI človeške ustvarjalnosti ne ogroža, lahko pa ji kot orodje služi in pomaga pri njenem nadaljnjem razvoju.
Keywords: artificial intelligence; Beseda; Breath; creative mode; creativity; criteria of creativity; Dih; kriteriji ustvarjalnosti; liberty; svoboda; umetna inteligenca; ustvarjalni način; ustvarjalnost; Word