Natrpana domovanja in druge grožnje zdravju: - Bratož, Urška (Prispevki za novejšo zgodovino, 2024)
V prispevku je opazovan diskurz, ki se je v Avstrijskem primorju (zlasti v Trstu) sple-tal okrog razprav o higienizaciji in asanaciji urbanega prostora. Pri tem so izpostavljeni od konca 19. stoletja naraščajoč družbeni pomen higiene v najširšem smislu, zavedanje o pomenu bivanjskih pogojev v urbanem prostoru ter vpliv socialnih okoliščin na otroško umr-ljivost. Slednja je bila namreč eden ključnih medicinskih, higienskih, moralnih in političnih argumentov za prikaz pomanjkljivih prizadevanj na področju zdravstvene preventive ter hkrati podlaga za širjenje modernih, z napredkom povezanih (meščanskih) idej, tudi skozi imperative, ki so naslavljali materinsko nego. Poleg tega je kvantitativni del analize podobno kot za Trst tudi za Koper vsaj deloma pokazal, da je bil velik delež smrti med otroki do petega leta starosti verjetno povezan prav s socialno deprivacijo tako z vidika higiene in prehrane kot profilakse in medicinske kurative.
Keywords: 1870–1914; bivanjske razmere; higienizacija; hygienisation; infant mortality; Koper; living conditions; otroška umrljivost; Trieste; Trst