Diet and cuisine: farming and its transformations as reflected in pottery - Sherratt, Andrew (Documenta Praehistorica, 2002)
Keramika nam daje dragocene podatke o spreminjanju prehrane in kuhanja, saj neposrednih organskih ostankov nimamo. V članku se ukvarjamo z možnostjo, da je v tisočletjih po uvedbi kmetovanja prišlo do velikih sprememb v pripravljanju hrane. Te spremembe primerjamo s sodobnimi procesi urbanizacije na Blinjem vzhodu.
Keywords: prazgodovina; prehrana; food; kuhanje; keramika; ceramic; fermentacija