Il Novecentismo - Farinelli, Patrizia (Vestnik za tuje jezike, 2014)
Pričujoči prispevek s pomočjo teoretskih in polemičnih spisov, zbranih v delu L'avventura novecentista (1938), osvetljuje Bontempellijevo stališče do projekta kulturne prenove, ki jo je v dvajsetih letih minulega stoletja sam spodbujal. V članku so predstavljeni njegovi kulturni boji in daljnovidnost pogledov, pa tudi težave - ali bolje rečeno izzivi, ki jih je projekt sprožil. Sem sodijo utopični boj proti relativizmu, težnja po zaščiti avtonomije umetnosti skupaj s sočasno zahtevo, da se ta odpre zahtevam in izzivom tistega časa, prav tako pa tudi poskus združitve estetskega dela, usmerjenega h kršenju norm in pričakovanj, s konceptom ljudske umetnosti in književnosti.
Keywords: Bontempelli, Massimo, 1878-1960; italijanska književnost; novecentizem; magični realizem; kulturna prenova; avtonomija umetnosti