Breast MRI of ductal carcinoma in situ - Francescutti, Giuliana E. (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Izhodišča. Namen te študije je bil proučiti naše izkušnje pri obravnavi 22 bolnic z duktalnim karcinomom in situ (DCIS), pri katerih smo opravili magnetno resonančno slikanje (MRI). Bolniki in metode. Med septembrom 1995 in decembrom 2001 smo pri 22 bolnicah z DCIS opravili s kontrastom ojačan MRI. Preiskavo smo naredili v 7 dneh po mamografiji. Dinamični MRI smo opravili s sistemom 1T in s tridimenzionalno (FLASH) pulzno sekvenco pred in po uporabi kontrastnega sredstva. Ocenjevali smo morfološke značilnosti, stopnjo ojačanjain krivuljo jakosti signala v času. Pri vseh primerih smo proces verificirali še histološko. Rezultati. Histopatološka preiskava je pokazala 15DCIS in 7 DCIS s pridruženo mikroinvazivno komponento ali pridruženimi mikrootočki invazivnega duktalnega karcinoma. Od 22 lezij jih je 21 (95%) pokazalo kontrastno ojačanje; 14 od 15 lezij, ki so vsebovale samo DCIS, je pokazalo nizko ojačanje 3 lezij, nedoločeno 5 in močno 6. Morfološko so bile ojačane fokalne lezije v 7 od 14 primerov, segmentne v 4 od 14 in linearno razvejene v 3 od 14 primerov. Izplavljanje smo odkrili v 4 od 14 primerov, plato krivulje v 8 od 14 in krivuljo tipa I v 2 od 14 primerov. Pet primerov je bilo multifokalnih. Vsi DCIS s pridruženo mikroinvazijo so se kontrastno ojačali: 1 od 7 primerov je pokazal nizko, 2 od 7 nedoločeno in 4 od 7 močno ojačanje. Morfološko so bile ojačane fokalne lezije v 3 od 9 primerov, segmentne v 5 primerih in linearno razvejane v enem. Izplavljanje smo odkrili v 3 od 7 primerov, v 3 od 7 plato krivulje in krivuljo tipa I v 1 od 7 primerov. Trije primeri so bili multifokalni. Zaključki. Občutljivost MRI je pri DCIS nižja kakor pri invazivnem karcinomu dojk; lahko pa s kontrastom ojačana MRI prikaže mamografsko okultne otočke DCIS. MRI je dopolnilna preiskava za boljši prikaz velikosti tumorja in odkrivanje dodatnih zloveščih lezij.
Keywords: breast; Breast Neoplasms; Carcinoma In Situ; Carcinoma, Intraductal, Noninfiltrating; Diagnosis; diagnostika; Dojka, novotvorbe; dojke; karcinom; Karcinom in situ; Karcinom intraduktalni, neinfiltracijski; Magnetic Resonance Imaging; Magnetna resonanca slikovna; Mammography; Mamografija; radiološka diagnostika; rak (medicina)