Kontrola kvalitete DNA mikromrež nizke gostote - Devjak, Rok (Informatica Medica Slovenica, 2007)
Tehnologija DNA mikromrež, ki veliko obeta na področju klinične diagnostike inprognostike, se sooča s problemom slabo izoblikovane in neenotne sheme za kontrolo kvalitete meritev. Razvili smo splošen pristop za kontrolo kvalitete DNA mikromrež nizke gostote, ki je osnovan na analizi kovariance kontrolnih sond. Pristop smo aplicirali na mikromreži Steroltalk, razviti z namenom preučevanja izražanja genov, povezanih s homeostazo holesterola. Na modelu primarnih človeških hepatocitov smo analizirali spremembe v izražanju genov pri aplikaciji riiampicina in rosuvastatina in pristop ovrednotili s primerjavo rezultatov analize z navedbami iz literature. Predlagan pristop je neodvisen od vrste uporabljene DNA mikromreže in kot tak lahko pomembno prispeva k hitrejšemu prenosu te tehnologije v klinično prakso.
Keywords: Antilipemic Agents; biokemija; Celične kulture; Cells, Cultured; Drug Effects; Gene Expression; genomika; genske mikromreže; Gensko izražanje; Jetra; klinična diagnostika; Lipolitiki; Liver; Oligonucleotide Probes; Oligonukleotidne sonde; Rifampin