"The first Slovenian legation in our history" - Rahten, Andrej (Studia Historica Slovenica, 2009)
V prispevku avtor predstavlja diplomatske dejavnosti ministra Izidorja Cankarja in njegovega pomočnika Franka Starmana, dva diplomata slovenskega rodu, ki sta delovala na poslaništvu Kraljevine Jugoslavije v Kanadi v letih 1942 in 1944. Posebno pozornost je namenjena korespondenci med slovenskimi diplomati in politiki, ki predstavljajo različne politične poglede znotraj vlade Kraljevine Jugoslavije v izgnanstvu.
Keywords: Cankar, Izidor; diplomacija; druga svetovna vojna; Jugoslavija; Kanada; politična zgodovina; Slovenci; Starman, Frank; svetovna vojna 1939-1945