The Catalan independence process and cold repression (2003-2016) - Strubell, Michael (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2016)
Čeprav še ni dolgo aktualno, je vprašanje katalonske neodvisnosti vzbudilo precejšnjo pozornost strokovnjakov v nasprotju z mediji, ki o tem niso veliko poročali. Na voljo je veliko izčrpnih kronoloških pregledov tega procesa, zato bodo v tem prispevku izpuščeni, čeprav za ceno večje ažurnosti. Narejenih je bilo tudi veliko analiz mnenjskih anket, volilnih rezultatov in pretresov, ki jih je proces sprožil povsod razen v najbolj zakrknjenih strankah. V članku bo osvetljenih nekaj manj znanih vidikov procesa in vsak posebej bo podprt z dokumentarnim gradivom. Posebna pozornost bo posvečena deaktivacijskim mehanizmom, ki so jih uporabile španske oblasti - ponekod uspešno, spet drugje ne. V zaključnem delu bo poudarek na dolgoročni učinkovitosti omenjenih mehanizmov v praksi, še posebej v luči razkoraka med demokratično legitimnostjo in legalnimi zadržki, zapisanimi v ustavi, ki je nastala nedolgo po koncu 36-letne diktature.
Keywords: Katalonija; gibanje za neodvisnost; socialna gibanja; deaktivizacijski mehanizmi; politics; politika