Chip formation mechanism using finite element simulation - Öpöz, Tahsin Tecelli (Strojniški vestnik, 2016)
Napovedovanje oblike odrezkov, ki nastajajo pri obdelavi z odrezavanjem, je pomembno za zagotavljanje želene površine obdelovancev in preprečevanje poškodb, ki jih med obdelavo povzročajo odrezki. Rezultati predstavljene raziskave in simulacij po metodi končnih elementov podajajo poglobljen pregled nad mehanizmi nastajanja odrezkov pri obdelavi kovin z odrezavanjem ter nad vplivi različnih procesnih parametrov. Analiza po metodi končnih elementov je zelo uporaben numerični pristop k napovedovanju vrste in oblike odrezkov, mehanskih in toplotnih napetosti ter rezalnih sil pri oblikovanju odrezkov. Napovedovanje mehanizmov oblikovanja odrezkov v različnih delovnih pogojih samo na podlagi eksperimentov bi bilo namreč zelo težavno in drago. Rezultati analize po MKE so lahko preventivno sredstvo za preprečevanje neželenih tresljajev in termičnih poškodb med procesom obdelave.
Keywords: finite element method; lomna energija; metoda končnih elementov; oblikovanje odrezkov; odrezavanje kovin; razvoj poškodb