Phenomenology and action art - Vydrová, Jaroslava (Phainomena (Ljubljana), 2025)
Namen prispevka je predstavitev enega izmed odlikovanih primerov razvoja fenomenološke filozofije na Češkoslovaškem na ozadju disidentskih dejavnosti intelektualcev in umetnikov v drugi polovici 20. stoletja. Čeprav se situacija znotraj češkega in znotraj slovaškega okolja razlikuje, je mogoče razločiti nekaj skupnih tendenc, ki se tičejo fenomenologije pri interpretaciji umetniške produkcije, zlasti akcijske umetnosti, performansov in happeningov. V besedilu začrtam dve področji preučevanja. Prvič, najdemo lahko vrsto skupnih potez med fenomenološko in umetniškimi praksami, kakršne so se pojavile v tem obdobju in so zadevale raziskovanje Sebstva in probleme zgodovinskosti. Drugič, besedila Petra Rezeka, češkega filozofa in učenca Jana Patočke, nas pripeljejo do fenomenološke interpretacije takšnih umetniških del. Njegove prispevke, napisane med letoma 1976 in 1981, je mogoče prišteti k zelo izvirnim in še doslej redkim obravnavam akcijske umetnosti s fenomenološkega vidika
Keywords: akcijska umetnost; češkoslovaško okolje; fenomenologija; historizacija; Petr Rezek; raziskovanje Sebstva