Pomen motivacije za razvoj, pripadnost in delovno uspešnost upravnih enot v Republiki Sloveniji - Marzel, Kornelija (Teorija in praksa, 2000)
Namen članka je poudariti, da je tudi v pravnih enotah kot organizacijah, ki so del izvršilne oblasti in pomenijo zgolj teritorialno distribucijo oblasti, možno kakovostno in celostno upravljanje s človeškimi viri. Posledica tega je večji občutek pripadnosti, ki vpliva tudi na boljše uspehe dela. Poleg razčlenitve teoretičnih pogledov na upravljanje s človeškimi viri, je posebna pozornost namenjena prav procesom motiviranja, razvoju človeških virov, zagotavljanju pripadnosti ter doseganju delovne uspešnosti. V članku so predstavljeni tudi razultati raziskovalne naloge v upravnih enotah koroške regije, sledi zaključek s priporočili za prakso.
Keywords: človeški viri; management; kadri; delovna uspešnost; javna uprava; državna uprava; Slovenia; Slovenija