Predlog organizacije preventivnega zdravstvenega varstva športnikov v Sloveniji - Zupet, Petra (Zdravstveno varstvo, 2007)
Bolezni med športniki je potrebno iskati aktivno. To je mogoče le z izvajanjemustreznih presejalnih testov v okviru preventivnega zdravstvenega varstva. Protokoli preventivnih zdravstvenih pregledov športnikov žal po svetuniso poenoteni, obstajajo pa smernice za njihovo izvajanje. V Sloveniji preventivno zdravstveno varstvo opredeljujejo. Navodila za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni. Z novimi predlogi želimo postaviti temelje za njegovo izboljšanje ter ga tako približati evropskim smernicam.
Keywords: preventiva; športniki; zdravstveno varstvo