The surveillance and persecution of Slovene antifascists in Argentina - Zobec, Miha (Dve domovini, 2019)
Zaradi nasprotovanja fašistični politiki v Julijski krajini, pa tudi fašizmu nasploh, je fašistična Italija skrbno nadzorovala slovenske izseljence iz Julijske krajine v tujini. Avtor v prispevku najprej prikaže italijanski nadzor nad dejavnostmi emigrantskih društev v Argentini, sledi analiza argentinskega pritiska nad levičarskimi izseljenci in izročanje njihovih dosjejev Italiji, na koncu pa pozornost posveti antifašistični dejavnosti izseljenk. Avtor ugotavlja, da je bil italijanski zunajteritorialni nadzor odvisen od transnacionalnega angažmaja izseljencev, ki se je povečal v času intenzivnega zatiranja manjšine v Julijski krajini.
Keywords: antifascism; antifašizem; Argentina; emigracija; emigrant political engagement; emigrants; extraterritorial control; fascism; fašizem; Italija; Julian March; Julijska krajina; nadzor