La literatura posmoderna espanola entre el fin de la dictadura y el auge de los mass media - Candón Ríos, Fernando (Verba hispanica, 2015)
V pričujočem članku bomo analizirali asimilacijo postmodernih praks v španski kulturi, natančneje, na področju književnosti. Španija je bila v prvem obdobju frankistične diktature osamljena in odmaknjena od mednarodnega dogajanja, kar je novim kulturnim oblikam, ki so se razvijale v Evropi in Ameriki, onemogočilo, da bi se uveljavile na njenem ozemlju. Šele z gospodarskim "boomom" v šestdesetih letih so množična občila prevzela narekovanje kulturnih smernic, tržno usmerila celotno umetniško produkcijo in zaznamovala potrošniške težnje. Novi množični mediji so bili kulturni most med Španijo in tujino in tako je španska družba postala del novega globaliziranega sveta.
Keywords: Spanish literature; španska književnost; množična občila; španska kultura; postmodernizem; sodobna poezija