Chemical composition of a Pliocene large mammal (mastodont ?) bone fragment from alluvial deposits at Grad, northeastern Slovenia - Kralj, Polona (Geologija, 2002)
Zgornjepliocenski rečni sedimenti pri Gradu vsebujejo odlomke kosti, ki najverjetneje pripadajo mastodontu in so spremenejne v apatit. V kemični sestavi močno izstopajo sorazmerno visoke vrednosti As, Sr, Be, U, Y in Hg. Normirane vsebnosti lantanidov kažejo padanje od La do Eu in nato ponoven porast do Yb tako, da sta normirani vsebnosti LasubN in YbsubN približno enaki.
Keywords: castle; fosili; Grad; kemična sestava; kosti; mastodonti; pliocen; sedimentne kamnine; sesalci