Il periodo ipotetico nel dialetto istroveneto dell'Istria slovena - Todorović, Suzana (Linguistica (Ljubljana), 2024)
Istrobeneščina je različek benečanskega dialekta, ki ga je v Istro vpeljala Beneška repu-blika. Govorci tega istrskega idioma romanskega izvora živijo v Kopru, Izoli, Piranu, Ankaranu in v njihovem neposrednem zaledju. V prispevku se posvečamo glagolskim časom, ki jih istrskobeneški govoreči Istrani uporabljajo pri tvorbi pogojnih povedi. Gradivo smo pridobili z narečjeslovno raziskavo, ki smo jo izvedli v petih raziskovalnih točkah – v Kopru, Izoli, Piranu, Hrvatinih in Bertokih. Z informanti smo se pogovarjali o realnih in nerealnih dogodkih ter jih spodbujali k tvorjenju pogojnih povedi. Analiza iz narečnih besedil izluščenih povedi je pokazala, da se lahko italijanski konstrukt (rabljen za upovedovanje realnih in nerealnih dejanj) Se + imperfekt + pogojnik v istrskobeneškem narečju udejanji na štiri različne načine, to je s poljubno izbiro konjunktiva in pogojnika v glavnem in v odvisnem stavku. Navedene narečne različice, prisotne v obravnavanem narečju, smo povezali z romanskim razvojem hipotetičnega dogodka.
Keywords: conditional clauses; dialetto istroveneto; glagolski časi; Istria slovena; istrobeneško narečje; Istro-Venetian dialect; periodo ipotetico; pogojni stavki; Slovene Istria; slovenska Istra; tempi verbali; tenses