Spomini nekega pogajača - Hadalin, Jurij (Prispevki za novejšo zgodovino, 2024)
Kompleksna ureditev dokončne razmejitve med Jugoslavijo in Italijo po drugi svetovni vojni je bil dolgotrajen proces, ki je potekal praktično ves čas obstoja druge jugoslovanske države. Vprašanje zunanjih meja zvezne države je bilo v domeni zveznih oblasti, predvsem ministrstev/sekretariatov za zunanje in notranje zadeve ter obrambo, a glede na to, da je bil celoten potek meje vezan na slovenski teritorij, je bila udeležba republiških političnih struktur pri razmejevanju vedno eden izmed pomembnih delov procesa. V tem kontekstu je pomembno vlogo v večini razmejitvenih komisij med letoma 1947 in 1980 imel predstavnik »republiških interesov« France Kutin,1 njegovo dojemanje celotnega procesa pa odstopa od idilične slike enotnosti jugoslovanskih političnih stališč in pogajalskih izhodišč, ki jo rišejo uradni komunikeji.
Keywords: border commissions; delimitation; Italija; Italy; Jugoslavija; Jugoslovanska demokratska stranka; mejne komisije; Osimski sporazumi; razmejevanje; the Treaty of Osimo; Yugoslavia