Law and individualism - Pečarič, Mirko (Central European Public Administration Review, 2025)
Namen: Članek kritično obravnava preplet individualizma in kolektivizma v pravnih sistemih. Avtor trdi, da je pravo nesorazmerno osredotočeno na individualne pravice in dolžnosti, čeprav skupinska dinamika dokazano oblikuje vedenje. Zato poziva k formalnemu priznanju neformalnih skupin in vključitvi kolektivne odgovornosti, s čimer bi pravo natančneje odraža-lo sodobno družbeno stvarnost.Metodologija: S historično-pravnim in interdisciplinarnim pristopom štu-dija sledi razvoju individualizma od rimskega prava do sodobnih pravnih okvirov. Združuje primerjalnopravno analizo, teoretsko kritiko in norma-tivno analizo ter predlaga reforme, ki usklajujejo individualno avtonomijo s kolektivno odgovornostjo.Ugotovitve: Zgodovinsko gledano so pravni sistemi privilegirali indivi-dualizem in podcenjevali vpliv skupin. Posledično neformalne skupine ne uživajo ustrezne zaščite in smiselne udeležbe v pravnih postopkih. To pretirano poudarjanje posameznika ovira učinkovite odzive na sistemsko diskriminacijo, okoljsko škodo in kršitve delavskih pravic. Čeprav nekatera področja – na primer korporacijsko in okoljsko pravo – implicitno prizna-vajo kolektivno odgovornost, so za uravnoteženje interesov posameznika in skupnosti še vedno potrebni izrecni mehanizmi. Prilagodljivi pravni mo-deli lahko vključijo skupinsko odgovornost, ne da bi pri tem razvrednotili osebne pravice.Praktične posledice: Podelitev omejene pravne subjektivitete neformal-nim skupinam bi jim omogočila uveljavljanje pravic brez popolne forma-lizacije. Uravnoteženo razmerje med individualno in kolektivno odgovor-nostjo bi okrepilo sposobnost prava za reševanje problemov, ki zahtevajo deljeno odgovornost. Krepitev kolektivnih pravnih orodij – kot so skupin-ske tožbe, sindikati in skupnostno upravljanje – bi izboljšala pravno zasto-panje, uporaba digitalnih platform z umetno inteligenco pa bi lahko spod-bujala participativno oblikovanje prava in pravičnejše pravne strukture.
Keywords: collective responsibility; group dynamics; individualism; individualizem; informal groups; kolektivna odgovornost; neformalne skupine; skupinska dinamika