Ali ima kača kljun? - Jamnik, Tatjana (Jezik in slovstvo, 2004)
Avtorica v prispevku analizira pisna besedila študentov lektorata slvoenskega jezika na Masarykovi univerzi v Brnu, pri čemer se teoretično opira na spoznanja kognitivnega jezikoslovja. Izhaja iz predpostavke, da jezikovne napake, ki jih pisni produkciji v slovenščini delajo rojeni govorci češčine, niso zgolj posledica negativnega prenosa iz njihovega maternega jezika na slovenščino, temveč nanje vpliva tudi način kategorizacije konvencionalnega upodabljanja, ki je značilen za njihovo materinščino.
Keywords: Slovene; slovenščina; češčina; sociolingvisitka; jezikovne interference; slovenščina kot drugi ali tuji jezik