Tveganja pri uvajanju umetne inteligence v delovna razmerja in možne pravne rešitve - Bagari, Sara (Delavci in delodajalci, 2023)
V zadnjih letih različni avtorji opozarjajo na številne izzive, ki jih prinaša uporaba umetne inteligence v delovnih razmerjih, šele pred kratkim pa se je na ravni mednarodnih, evropskih in domačih institucij začelo razmišljati o tem, kako posodobiti obstoječe predpise, da bi se soočili s temi izzivi. Ustrezen in učinkovit pravni okvir na mednarodni, evropski in nacionalni ravni bo namreč igral ključno vlogo pri zagotavljanju tega, da bodo koristi umetne inteligence v delovnem razmerju odtehtale tveganja. V luči tega prispevek izpostavlja tveganja pri uvajanju umetne inteligence v delovna razmerja in analizira pravne rešitve v nacionalnem ter evropskem pravnem okvirju, hkrati pa izpostavlja morebitne pomanjkljivosti obstoječih pravnih instrumentov.
Keywords: artificial intelligence; delovna razmerje; Delovno pravo; digitalisation; digitalizacija; discrimination; diskriminacija; employment relationships; legal framework; limitless surveillance; risks; Umetna inteligenca