Monitoring tehnoloških procesov v avtomobilski industriji - Pavlin, Robert (Izzivi prihodnosti, 2024)
Raziskovalno vprašanje: Kakšna je povezanost med tehnološkimi kazalniki Cpk in OEE ter finančnim kazalnikom ROI?Namen: Namen raziskave je bil izboljšati razumevanje in obvladovanjeključnih kazalnikov uspešnosti (Cpk, OEE in ROI) v avtomobilski industriji.Cilj raziskave je razviti orodje za natančnonadzorovanje sistema PTP v avtomobilski industriji, vključno z analizo procesov priprave in montaže ter določitvijo merljivih kazalnikov uspešnosti.Metoda:Raziskava je temeljila na študiji primera, ki je vključevala analizo podatkov, uporabo sistema za merjenje Cpk ter vodenje dnevnika za sledenje dogodkom. Teoretični okvir se opira na merjenje procesne tehnološke uspešnosti in njeno povezanost s finančnimirezultati. Rezultati:V tretji fazi optimizacije so bili zabeleženi znatno izboljšani kazalniki, vključno z višjimi vrednostmi Cpk, OEE in ROI. Ti izboljšani kazalniki so privedli do skladnosti z zahtevami specifikacij končnih izdelkov in hkrati povečali operativno učinkovitost proizvodnje. Avtomatizacija meritevje omogočila hitro zaznavoodstopanja v procesih in prilagajanje meritev v realnem času.Organizacija: Raziskava predstavlja pomemben prispevek k razumevanju kompleksnih povezav med tehnološkimi kazalniki, finančno uspešnostjo ter OEE v avtomobilski industriji.Družba:Preliminarni rezultati raziskave že dajejo pomemben prispevek za avtomobilsko industrijo, saj poudarjajo ključno vlogo sistema za merjenje poslovne in tehnološke uspešnosti teravtomatizacijepri izboljšanju operativne učinkovitosti. S tem lahko podprejo izboljšano obvladovanjeprocesov ter dodajo vrednost družbeni odgovornosti in varstvu okolja.Originalnost: Izvirnost raziskave izvira iz poudarka na procesni tehnološki uspešnosti in avtomatizacijimeritev, ki sta ključna za današnjo industrijo.Omejitve/nadaljnje raziskovanje:Omejitve raziskave se navezujejo na pristop uporabe študije primera ter na časovne in finančneomejitve. Za nadaljnje raziskave se priporoča poglabljanje v korelacije med kazalniki procesne tehnološke uspešnosti in finančnimi rezultati ter razširitev raziskave na druge industrije.Ključne besede:merjenje, poslovniprocesi, tehnološki procesi, kazalniki uspešnosti, Cpk (procesna zmožnost), OEE (skupna učinkovitost opreme), ROI (donosnost naložb), sistem za monitoring, avtomobilska industrija.
Keywords: avtomobilska industrija; Cpk (procesna zmožnost); kazalniki uspešnosti; merjenje; OEE (skupna učinkovitost opreme); poslovni procesi; ROI (donosnost naložb); sistem za monitoring; tehnološki procesi