Natural inhibitors of tumor-associated proteases - Magdolen, Ulla (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Preoblikovanje zunajceličnega matriksa je osnova mnogih normalnih bioloških procesov, na primer razvoja, morfogeneze in celjenja rane. Preoblikovanje zunajceličnega matriksa opazimo tudi pri zelo resnih patoloških okvarah, na primer pri aterosklerozi, fibrozi, invazivnosti tumorja in razvoju metastaz. Vtakšno preoblikovanje so najpogosteje vpletene serinske proteaze (še zlasti plazminogenski aktivator-urokinaza / plazminski sistem), metaloproteaze matriksa (družina približno 20 od Zn odvisnih endopeptidaz, vključno s kolagenazami, želatinizami, stromelizini in metaloproteazami membranskega tipa) ter cisteinske proteaze. Dejavnost teh proteaz in vivo v zunajce1ličnem prostoru uravnavata aktiviranje zimogena in nadzorovana inhibicija. V preglednem člahku predstavljamo zgradbo in biokemične lastnosti pomembnih inhibitorjev proteaz, na primer inhibitor plazminogenskega aktivatorja tipa 1 in 2 (PAI-1 in PAI-2,) tkivnih inhibitorjev metaloproteinaz (TIMP-1, -2; -3 in-4) in inhibitorjev cisteinskih proteaz cistatin C, ki so povezani z razvojem tumorja. Zanimivo je, da nekateri od teh inhibitorjev tumorskih proteaz opravljajo hkrati več nalog, ki pravzaprav bolj pospešujejo kot zavirajo napredovanje tumorja, če prisotnost inhibitorjev v tumorskem tkivu niuravnoteženea.
Keywords: biokemija; Cistatini; cisteinske proteinaze; Cystatins; Cysteine proteinases; inhibitorji; Metalloproteinases; Neoplasms; Novotvorbe; onkologija; Plasminogen activator inhibitor 1; Plasminogen activator inhibitor 2; Plazminogen aktivator, inhibitor 1; Plazminogen aktivator, inhibitor 2; proteaze; tumor; Urokinase; zgradba