Equality for whom? - Jalušič, Vlasta (Teorija in praksa, 2020)
Članek na podlagi izvirnih empiričnih raziskav (analiza zakonodaje, intervjuji s kandidatkami in vratarji ter izvedba fokusnih skupin) analizira nekatere manj vidne ovire za sodelovanje žensk v lokalni politiki v Sloveniji. V letih 2014-2018 je bilo v Državnem zboru 35,6 odstotka žensk, v vladi Slovenije pa je bilo 50 odstotkov ministric. Veliko manj žensk je stopilo v politiko na lokalni ravni. V istem obdobju jih je bilo na županskem mestu le 7,6 odstotka, deset občinskih svetov pa je bilo brez ene same svetnice. Avtorici ugotavljata razloge za tako različno vključenost in zastopanost žensk med lokalno politiko in politiko na nacionalni ravni. Glavni zaključek njune analize je, da bi za spremembo nizke zastopanosti žensk v nekaterih lokalnih skupnostih morali zasnovati dobro premišljeno reformo volilnega sistema in ukrepe, ki se nanašajo na vključevanje razsežnosti spola v lokalne politike, družinsko življenje in partnerske vloge.
Keywords: delež žensk; enakost spolov; Gender inequality; Local authority; Lokalna oblast; lokalna uprava; Spolna neenakost; Women; Women and democracy; Ženske; Ženske in demokracija