Dostopnost zelenih površin za oskrbovance domov starejših občanov v majhnih mestih Slovenije - Breznik, Jana (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2019)
Demografski podatki in podatki o razpoložljivosti kapacitet domov starejših občanov (DSO) v Sloveniji nakazujejo potrebo po spremembi organiziranosti tega segmenta varstva. V prispevku smo se osredotočili na analizo in vrednotenje stanja urejenosti in dostopnosti zelenih površin ter storitev splošnega pomena v majhnih mestih z vidika potreb starejših prebivalcev, ki svojo starost preživljajo v DSO. Hkrati smo ocenili možnosti za dejansko uporabo zelenih površin te skupine prebivalstva. Ugotovili smo, da v Sloveniji potrebujemo temeljite sistemske spremembe na področju institucionalnega varstva starejših občanov, tudi na področju zagotavljanja, urejenosti in uporabe zelenih površin ob DSO.
Keywords: ageing population; domovi starejših občanov; elderly care facilities; kakovost bivanja; majhna mesta; quality of life; services of general interest; small towns; staranje prebivalstva; storitve splošnega pomena; urban green spaces; urejene zelene površine