Modelling of hydraulic spool-valves with specially designed metering edges - Šimic, Marko (Strojniški vestnik, 2014)
Glavni namen prispevka je predstaviti novo metodo simulacije hidravličnih drsniških batnih ventilov in posredno celotnih hidravličnih sistemov. Zamisel se uresničuje v razdelitvi hidravličnega krmilnega bata ventila na posamezne oblikovne funkcijske elemente (krmilne robove), ki jih je možno popisati z znanimi in enostavnimi matematičnimi izrazi. Tako oblikovane matematične modele oblikovnih funkcijskih elementov nato vnesemo v knjižnice poljubnih simulacijskih orodij, namenjenih simulaciji hidravličnih komponent in sistemov. Na ta način lahko hidravlični krmilni bat zelo fleksibilno sestavimo iz različnih funkcijskih elementov krmilnih robov v kombinaciji z drugimi elementi krmilnega bata.
Keywords: hidravlični batni ventili; krmilni robovi; matematično modeliranje; modularna gradnja; simulacijski model ventila; zareze posebnih oblik