Policy and practice - Dežan, Lucija (Annales. Series historia et sociologia, 2020)
V članku obravnavamo integracijske ukrepe, ki se nanašajo na (novo prispele) priseljene otroke v slovenskih šolah. Na eni strani preučujemo obstoječ sistemski pristop (politike in zakonodajo), na drugi pa izkušnje, mnenja in delovanje zaposlenih na šolah (ravnateljev/ic, učiteljev/ic, svetovalnih delavcev/k). V članku analiziramo udejanjanje smernic integracijske politike v vsakdanjem delovanju šol. Ugotavljamo, da so integracijska politika in predlagane smernice za delo s priseljenimi otroki dobro zasnovane in pokrivajo večino ključnih izzivov, s katerimi se je potrebno spoprijeti, če želimo doseči uspešno integracijo priseljenih učencev. Težava je, da smernice niso zavezujoče in posledično dolgoročno financirane, kar vodi v zelo raznolike realizacije na posameznih šolah. Avtonomnost šol omogoča različno udejanjanje smernic, zato se kot ključne za uspeh izkažejo osebna angažiranost, medkulturna ozaveščenost in kompetence zaposlenih v izobraževalnih ustanovah. V navezavi na slednje velja izpostaviti tudi, da v obstoječem sistemu umanjka zavezujoče, vse-vključujoče in kontinuirano medkulturno izobraževanje učiteljev in bolj otrokosrediščni pristop, ki bi v večji meri upošteval izkušnje in glas otrok, o tem kaj zanje pomeni osebno blagostanje in vključenost.
Keywords: education system; integracija; integration; integration policy; migracije; migrant children; migration; priseljeni otroci; school system; Slovenia; Slovenija; šolski sistem; vključevanje