Metodologija določanja fragmentiranosti gozda - Borko, Sebastijan (Geografski vestnik, 2006)
V prispevku je prikazana metodologija določanja fragmentiranosti gozda na rastrskih podatkovnih slojih. Na temelju osmih kazalcev (delež gozda, zveznost gozda, umerjena ponderirana površina gozda, delež robne cone, povprečna globina gozda, povprečna ameboidnost gozda, povprečna oddaljenost od gozda in povprečna izoliranost gozda) se količinsko določa stopnja razčlenjenosti, razdrobljenosti oziroma razpadlosti gozdne matice. Metodologija je deloma povzeta, deloma pa modificirana in prilagojena razmeram v Sloveniji.
Keywords: biogeografija; biogeography; fitogeografija; gozdovi; gozdna tla; pokrajinska ekologija; raziskovalno delo; terensko delo; metodologija; Slovenia; Slovenija