Zagotavljanje etičnih načel dobronamernosti in neškodljivosti v zdravstvenih ustanovah - Kadivec, Saša (Obzornik zdravstvene nege, 2004)
Članek prikazuje načine zagotavljanja etičnih načel dobronamernosti in neškodljivosti v zdravstvenih ustanovah. Prvi del članka opisuje načela dobronamernosti in neškodljivosti, nastanek neugodnih dogodkov in načine, kakojih vgraditi v sistem izboljševanja kakovosti. Namen vzpostavitve sistema spremljanja neugodnih dogodkov je v preprečevanju novih pojavov in slabih izidov v zdravstveni negi. Drugi, empirični del članka raziskuje zastavljena vprašanja na temo upoštevanja etičnih načel v praksi. Avtorica ugotovi, da se na delovnih mesrih premalo pogovarjamo o etičnih dilemah in da neupoštevanje smernic v praksi rešujemo kolegialno med seboj. Na koncu so predstavljeni predlogi za strategijo programa za izboljševanje kakovosti.
Keywords: ankete; Bolnik, zadovoljstvo; Ethics, Nursing; Etika zdravstvene nege; Health Services; medicinska etika; Medicinska sestra-bolnik, odnosi; medicinske sestre; Nurse-Patient Relations; Nursing Care; Patient Satisfaction; Questionnaires; Risk Assessment; Tveganje, ocenjevanje; Zdravstvena nega; Zdravstvene službe; zdravstvene ustanove