Model evalvacij digitalnih kompetenc in temeljnih vsebin računalništva in informatike v izobraževanju - Skrbinjek, Vesna (Revija inovativna pedagogika, 2025)
V prispevku navajamo primer modela spremljanja in evalvacije projektnih aktivnosti učečih se. Namen prispevka je predstaviti primer modela evalvacij v projektu Inovativna pedagogika 5.0 (2023–2026), ki vključuje razvijanje digitalnih kompetenc in temeljnih vsebin računalništva in informatike v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Cilji prispevka so pojasniti razliko med analizo stanja in evalvacijo, predstaviti vrste evalvacij ter prikazati konkretni evalvacijski model, uporabljen v projektu, z razlago uporabljenih metod in instrumentov, prilagojenih posameznim ciljnim skupinam (učitelji, ravnatelji, učenci in dijaki). Prikazani model predstavlja primer dobre prakse, ki poudarja pomen sistematične evalvacije za zagotavljanje kakovosti, učinkovitosti in trajnostnega razvoja projektov v vzgoji in izobraževanju. V modelu se kombinirajo različni pristopi (kvantitativni in kvalitativni) ter, glede na način in čas izvajanja projektnih aktivnosti, različni zajemi podatkov. Predstavljen model evalvacij lahko služi kot primer dobre prakse za oblikovanje evalvacijskih modelov tudi v drugih sorodnih razvojno-raziskovalnih ali drugih projektih v vzgoji in izobraževanju.
Keywords: analiza stanja; digital competencies; digitalne kompetence; evaluation; evalvacija; fundamental computing and informatics content; innovative pedagogy; inovativna pedagogika; needs analysis; temeljne vsebine računalništva in informatike