Energijska analiza pridelave oljne ogrščice za potrebe proizvodnje biodizla na Hrvaškem - Filipović, Dubravko (Strojniški vestnik, 2006)
Preden smo na Hrvaskem začeli s izdelavo biodizla iz olja ogrščice, smo izvedli energijsko analizo pridelave tega pridelka. Podatke, potrebne za energijsko analizo, smo v obdobju 2001 do 2003 zbirali na podlagi raziskav, izvedenih na kmetijah v Slavoniji, ki je glavno kmetijsko področje na Hrvaskem. Za izračun dovedene in odvedene energije smo rezultate raziskave uporabili skupaj z energijskimi vrednostmi iz primerjalne literature. Povprečen pridelek oljne ogrščice je bil 3195 kg/ha, njena povprečna vsebnost olja pa 42,5%. Če upoštevamo, da smo oljno ogrščico uporabili za izdelavo biodizla in za krmo živali, je znesek celotne odvedene energije znašal 74,01 GJ/ha. Celotna dovedena energija, potrebna za pridelavo oljne ogrščice, je bila 23,44 GJ/ha, pri čemer je bilo največ te energije namenjene porabi gnojil in goriva. Energijsko razmerje pri pridelavi oljne ogrščice je bilo 3,16, čisti energijski prirastek je bil 50,56 GJ/ha, in energijska donosnost je bila 49,23 L/GJ. Predlagali smo tudi nekatere možnosti varčevanja z energijo v postopku pridelave oljne ogrščice.
Keywords: alternativni energetski viri; biodizel; oljna ogrščica