Dispersion analysis of polarized bulk reflectance spectra of potassium hydrogen succinate monocrystal - Klanjšek Gunde, Marta (Acta chimica slovenica, 2011)
Spektralna odbojnost monokristalov ima lahko zelo različne in zanimive oblike; mednje sodijo zlasti Evansove luknje. Take oblike smo opisali z modelnim računom z uporabo dielektrične funkcije. Kadar se šibak oscilator pojavi na frekvenčnem območju močnega oscilatorja (to je med njegovima TO in LO frekvencama), se LO-frekvenca šibkega oscilatorja pomakne k višjim frekvencam, preko njegove TO-frekvence. Oscilatorska moč takega nihanja je negativna, kar povzroči padec odbojnosti in s tem Evansovo luknjo v spektru. Ta model smo uspešno uporabili za analizo TE-polariziranega spektra odbojnosti monokristala kalijevega hidrogen sukcinata v ac kristalni ravnini. Monoklinsko kristalno simetrijo smo opisali z enostavnim fenomenološkim modelom in s kompletno simetrijsko analizo. Pri fenomenološkem opisu smo uporabili štiri-parametrični model dielektrične funkcije. Ta omogoča zelo dober opis oblike trakov v vseh spektrih, tudi asimetričnih. Oscilatorske moči nekaterih trakov so kosinusno odvisne od polarizacijskega kota, kar je posledica zelo majhne razlike monoklinskega kristalnega kota od ortorombskega.Zaradi tega fenomenološki opis daje dobre parametre za večino nihanj v spektru. Kompletna simetrijska analiza opiše nihanja v ac ravnini z dielektričnim tenzorjem, v njegovih lastnih smereh pa uporablja tri-parametrični model za dielektrično funkcijo. Tak opis daje zelo dobre rezultate za smeri dipolnih momentov, vendar slabše opiše oblike trakov v spektrih. Obe aproksimaciji opišeta vse osnovne spektralne oblike, široki trak zaradi íasOH in obe Evansovi luknji na njegovih ramenih.
Keywords: dielectric function; dielectric tensor; dispersion relation; Evans hole; Evansove luknje; kalijev hidrogen sukcinat; phonon modes; polarized infrared reflectance; spektroskopija