Kirurško zdravljenje prostatične obstrukcije pri bolnikih s simptomi spodnjih sečil - Jagodič, Klemen (Farmacevtski vestnik, 2014)
Simptomi spodnjih sečil pomembno vplivajo na kakovost življenja. Najpogostejši vzrok simptomov spodnjih sečil je benigno povečanje prostate, ki je kronična, počasi napredujoča bolezen. Indikacije za kirurško zdravljenje povečane prostate so: nenadna zapora seča, ki vztraja kljub poizkusu odstranitve urinskega katetra, ponavljajoča se vnetja, kamni, krvavitve, kronično! zapora seča, okvare delovanja ledvic, neuspeh medikamentoznega zdravljenja. Transuretralna resekcija prostate je zlati standard kirurškega zdravljenja benigne prostatične obstrukcije. Pri posegu skozi sečnico z endoskopskim inštrumentom prostato izdolbemo. Pri manjših prostatah opravimo transuretralno incizijo prostate. Prostato na dveh mestih prerežemo in tako sprostimo prostatično obstrukcijo. Pri zelo velikih žlezah opravimo klasično, odprto prostatektomijo, kjer adenom izluščimo. Kljub vse bolj uspešnemu medikamentoznemu zdravljenju simptomov spodnjih sečil, ima kirurško zdravljenje še vedno svoje mesto.
Keywords: kirurško zdravljenje; prostata; prostate; sečila