AChE mRNA stability in mammalian skeletal muscle, studied in vitro - Zajc-Kreft, Katarina (Acta chimica slovenica, 1998)
Tako elektromehanska aktivnost kot tudi denervacija povzročita padec ravni acetilholinesteraze (AChE) mRNA v hitri podganji skeletni mišici. Povečana hitrost razgradnje je eden od možnih mehanizmov za zmanjšanje ravni AChE mRNA v denervirani mišici. Da bi to preverili, smo iz podganje m. SM izolirali deproteneizirano RNA in jo izpostavili delovanju mišičnih subceličnih frakcij,pripravljenih iz kontralaterarne m. SM. Po določenih časovnih intervalih, smo z neradioaktivno Northern blot analizo določili količino nerazgrajene AchE mRNA. Vsebnost AChE mRNA v mišici ostane nespremenjena tekom prvih 5 ur po denervaciji, potem pa strmo pade v naslednjih 13 urah. Nadaljnje padanje je veliko počasnejše. Daljši transkript (3.5kb) je manj stabilen kot krajši (2.3 kb). V denervirani mišici se je znižala tidi vsebnostalfa aktinske kisline mRNA, in to s podobno hitrostjo kot AChE mRNA, kar nakazuje, da AChE mRNA v takih razmerah ni prizadeta soecifično. AChE mRNAse je razgrajevala z vsemi testiranimi subceličnimi frakcijami. Postmitohondrijska in postpolisomalna frakcija sta imeli večjo kapaciteto razgradnje kot polisomalna frakcija. Ugotovili smo, da je uporabljen pristop primeren za proučevanje kapacitete razgradnje specifičnih mRNA v odrasli skeletni mišici. Naši preliminarni rezultati kažejo, da je za padec AChE mRNA po denervaciji vsaj deloma odgovorna povečana nagnjenost k razgradnji te molekule.
Keywords: acetilholinesteraza; denervacija; mišice; nevrobiologija; razgradnja; RNA