Periodically inundated uvalas and collapse dolines of Upper Pivka, Slovenia - Stepišnik, Uroš (Acta geographica Slovenica, 2020)
Na območju Zgornje Pivke so zaradi nihanja gladine podtalnice blizu površja (tj. plitvega krasa)številna presihajoča jezera. Raziskava se osredotoča na morfogenetsko razlago kotanj s presihajočimi jezeri na podlagi klasičnega morfografskega kartiranja in analiz sedimentov, podprtih z električno upornostno tomografijo. Na proučevanem območju lahko določimo vsaj dva morfogenetska tipa kotanj: periodično poplavljene uvale, umeščene med kopaste vzpetine, in okrogle udornice na kraških uravnavah, zasute z do več metrov debelo plastjo poplavnih sedimentov.
Keywords: collapse doline; electrical resistivity tomography; električna upornostna tomografija; geomorfologija; geomorphology; karstology; krasoslovje; Slovenia; Slovenija; udornice