Literarnost kot medliterarnost, kozmopolitski "avtor" in "interpret" - Matajc, Vanesa (Primerjalna književnost, 2009)
Kozmopolitizem primerjalne literarne vede zajema naravnanost k medliterarni dialoškosti (odprtosti k "drugosti"). Zahodni dostop do nje odpira Goethejev koncept svetovne književnosti. Literarni zgodovinar, sledeč modelu literarnosti, lahko s svojo retoriko sledi Boothovemu konceptu "nakazanega avtorja". Medliterarnost in njenega "nakazanega interpreta" predstavljajo npr. Bartolov roman Alamut in njegove literarnozgodovinske interpretacije.
Keywords: Bartol, Vladimir, 1903-1967; Goethe, Johann Wolfgang von, 1749-1832; primerjalna literarna veda; svetovna književnost; globalizacija; globalization; kozmopolitizem; medliterarnost; nakazani avtor