Okoljski vplivi planinskih koč v visokogorju Kamniško-Savinjskih Alp - Bobovnik, Nejc (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2014)
Planinske koče so v neposeljenem gorskem svetu skoraj edini lokalni vir onesnaževanja. V raziskavi smo opredelili štiri okoljske vplive planinskih koč: oskrbovanje in ravnanje z odpadki, ogrevanje in pridobivanje električne energije, oskrba z vodo in ravnanje z odpadnimi vodami ter število in obnašanje obiskovalcev. S pomočjo ankete smo ocenili okoljske vplive izbranih planinskih koč. Najbolj problematična sta velika količina odpadkov in porabljene vode, kot dobro lahko označimo oskrbovanje, kot zelo dobro ogrevanje koč in pridobivanje električne energije.
Keywords: environmental protection; Kamnik–Savinja Alps; Kamniško-Savinjske Alpe; onesnaževanje; planinske koče; planinstvo; presoja vplivov na okolje; ranljivost okolja; Slovenia; Slovenija; varstvo okolja