The effectiveness of intervention to reduce blood-borne pathogen exposure incidents in healthcare workers in the largest clinical setting in Slovenia - Šestan, Nevenka (Zdravstveno varstvo, 2025)
Namen: Z namenom ovrednotenja učinkovitosti programov organiziranega usposabljanja za ozaveščanje o problemu incidentov s krvjo prenosljivimi patogeni, izvedenih v letih 2016 in 2017, je bil cilj analizirati pojavnost prijavljenih incidentov v 15-letnem obdobju pri različnih skupinah zdravstvenih delavcev (ZD), zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL). Metode: V študijo so bili vključeni vsi incidenti v UKCL, ki so se zgodili in bili prijavljeni od 1. januarja 2008 do 31. decembra 2022. Celotno obdobje je bilo razdeljeno na dve opazovani obdobji, in sicer 2008–2017 in 2017–2022. Za testiranje linearnega trenda je bila, kjer je to bilo možno, uporabljena segmentirana linearna regresija z letom 2017 kot mejno točko. Rezultati: V obdobju 2008–2017 je trend letnega pojavnega tveganja incidentov večinoma naraščal. Povečevanje tveganja je bilo statistično značilno v skupini zdravnikov in zobozdravnikov (p < 0,001) in v mešani skupini zdravstvenih delavcev (p = 0,015). V obdobju 2017–2022 je bilo zmanjševanje trenda statistično značilno pri ženskah (p = 0,011), v skupini zdravnikov in zobozdravnikov (p = 0,007), v skupini medicinskih sester (p = 0,021) in pri ZD na kirurškem oddelku (p = 0,023). Zaključek: Rezultati te študije kažejo, da so bili ukrepi, uvedeni v UKCL, v nekaterih skupinah ZD učinkoviti. Ugotovitve bi lahko služile kot osnova za razvoj izboljšanih programov za boljše preprečevanje, poročanje in zmanjševanje posledic izpostavljenosti s krvjo prenosljivim patogenom med ZD tako v UKCL kot tudi v drugih podobnih ustanovah v Sloveniji in izven nje
Keywords: large clinical setting; nezgode pri delu; occupational incidents; ostri predmeti; sharps; velike zdravstvene ustanove