Symbolic behaviour at places of social activity beyond the domestic area in the Ionian neolithic - Stratouli, Georgia (Documenta Praehistorica, 2005)
V članku predlagam, da se ponovno oceni vloga jam v grškem neolitiku. V nekaterih izmed njih so se morda odvijale predstave, obredi ali drugačne oblike socialnih in simbolnih dejavnosti, zato lahko te jame obravnavamo kot oblike spomenikov. O tem razpravljamo na primeru jame Drakaina, ki se nahaja v soteski Poros na otoku Kefalonija v Jonskem morju. Arheološko vsebino jame (konstrukcije z apnom tlakovanih tal, namerna depozicija artefaktov) raziskujemo na treh glavnih nivojih: simboliki, monumentalnosti in pomenu jamskega okolja za neolitsko družbo. Širše gledano skušamo dokazati, da je bila tudi soteska Poros s svojimi topografskimi značilnostmi vir simbolizma v pokrajini ter pomembna točka, ki je prispevala k nastanku biografij, identitet in politike neolitskih skupnosti na tem področju.
Keywords: Grčija; Greece; Kefalonija; arheološke najdbe; neolitik; jame; Jame, Slunj; artefakti; običaji