Štev. 2. ¥ Ljubljani, februarja 1903. Letnik VI. Glasilo „Slovenskega čebelarskega društva" za Kranjsko, Štajersko, Koroško in Primorsko s sedežem v Ljubljani. Urejuje Frančišek Rojina. Izhaja po enkrat na mesec in se pošilja udom brezplačno. Vsebina: Fr. L.: Mesečna opravila. — Pater: Nekoliko besedi o čebelarskem orodju. — Fr. L.: Kako si vzgojiti izvrstne čebele? (Dalje). — A. Jamar: Čebeloreja v Bo-hinski dolini na Gorenjskem. — Kurbus: Čebelni dom. — Kurbus: Iztiskavanje voska. — Fr. Rojina: Iz popotne torbe. — Dopisi. — Raznoterosti. — Izkaz. — Vabilo na občni zbor čeb. društva. — Listnica uredništva. — Oznanila. Mesečna opravila. (Piše Fr. L.) Svečan. Od 26. do 30. prosinca so bili — po zelo občutnem mrazu celega mesca — kaj lepi in gorki dnevi. Čebele v večjih panjovih so bile že skrajno potrebne osnaženja ali očiščenja. Ker je bilo zlasti v višje ležečih solnčnatili krajih za ta čas prav gorko in je solnce prijazno sijalo, gotovo nihče izmed čebelarjev ni opustil te prilike in je čebelam odprl. Čebelice so pa kmalo čutile gorke blagodejne žarke solnca in frčale po zraku, da je bilo veselje. Sneg okoli čebelnjaka je pričal, da so bile mnoge čebele v nevarnosti dobiti hudo driskavico, ako bi bile morale še nekaj tednov prestati tako hud mraz, kot je bil pretečenih dni. Pri tem prvem letošnjem izletu je vsakdo lahko zvedel, kako so njegove čebele dosedajne zimske mesce prebile. Panj, po katerega bradi so čebele nemirno, razburjeno semtertje tekale, kakor bi koga iskale in v panju vznemirjeno šumele — je zgubil matico. Panj, iz katerega ti je pri snaženju dna buknil v nos zopernokislasti duh, je onesnažen po driskavici. V panju pa, kjer so na dnu ležale med voščenimi odpadki majhne drobtinice strjenega medu — trpi za žejo. Ob tako gorkem vremenu, kot je bilo pri nas dne 28. in 29. prosinca, je bilo mogoče brezmatična ljudstva z drugimi združiti, po vloženju v oba panjova (v brezmatičnega in v tega, s katerim hočemo istega združiti) nekaj kafre ali druge močno dišeče stvari. Kjer pa toplomer v senci ni dosegel 10« C, je bolje pustiti jih v miru Ce imajo dosti živeža, so zdrave in dobro vzimljene _ no pomrjejo! V slučaju driske pa ne kaže dela odlagati. Vse onesnažene satnike s še živimi čebelami — če nočeš čebel izročiti gotovi smrti — iz smrdečega panja urno odstrani in porini v zato že pripravljeno škatlo, z gorko odejo zagrni in onesnaženi panj s cunjo dobro odrgni. Potem ga lahko še z apiolom ali drugo čebelam dišečo tekočino nalahkoma poškropiš ali okadiš in nadomestiš prejšne satnike s čistimi, z dobrim medom napolnjenimi. V panj se vloži gorek (ne razbeljen!!) kamen in čebele se z matico vred previdno ometejo na dno panja, najbolje s kurjim peresom. V dobri uri zlezejo čebele med nove satnike in ko potem kamen odstraniš, panj dobro odeni. Če si praktičen in pri tem delu uren, rešiš, kar se je še rešiti dalo. Čebele še isti dan, ako še solnce sije, izletujejo in se osnažijo. Ljudstvom, ki trpe za žejo, se poda v balonu ali drugi taki primerni posodici hladne vode (najbolje prekuhane) prav majčkeno osoljene, (na 1 liter vode zadostuje nekaj zrnec soli) ker jo čebele raji vzamejo, kakor neosoljeno in ker se, ko bi tudi 14 dni v panju morale ostati, ne pokvari. To pa velja le čebelarjem, ki so zaziinili čebele na kristalizujočem se medu. Po prvem izletu, pustimo zopet čebelice lepo v miru! Dan je daljši, solnce gorkejše, a za plod je še prezgodaj! Zato odvračujmo od panjev vsako reč, ki bi čebele vznemirjala, zlasti solnčne zrake. Kdor nima sprednjega dela čebelnjaka z vratmi zaprtega, ta naj žrela panjev obsenči s kako dobro pritrjeno desko, a pazi naj, da more dovolj svežega zraka v panj. Vse drugo, kar je bilo zapisano za pretečeni mesec, velja tudi za svečan. -*- Nekoliko besedi o čebelarskem orodju. (Pater.) Pravi čebelar rabi le prav malo orodja pri čebelarstvu. O Dzierzonu je znano, da rabi le kadivnik, ker kot nekadivec ne rabi lule ali smodke; glavno orodje je poleg tega nož, s katerim spodrezuje satovje od stranic, ker, kakor obče znano, rabi Dzierzon le satnike brez stranskih deščic. Tudi Fr. V. Vogel je rabil le nož, katerega žena njegova ni mogla več rabiti v kuhinji; tega je dal tenko zbrusiti in služil mu je pri čebelarstvu za vsa mogoča dela. Toda včasih je pa le dobro, če ima človek kako orodje pri rokah, ker veliko lažje in hitreje dela. Zato hočem tudi par besed spregovoriti o nekaterih pripomočkih. Poglavitna stvar pri čebelarstvu je dober panj. Kdor sam ne zna panju si narediti, naj ga naroči pri kakem mizarju, ki naj bo, če le mogoče tudi čebelar, ker le čebelar ve, — da mora biti panj (posebno oni s premakljivim 19 Km- delom) natančno narejen; navadnemu mizarju je pa vse eno, če je panj za cm širji ali ožji. Če čebelariš v navadnih panjih z nepremakljivim delom, drži se navadne velikosti kranjskih panjev, vsaj, kar se širine tiče; glede višine bi bilo pa dobro, če bi jo nekoliko povečali, ker bi imeli potem močnejše roje, več satovja, več čebel in več strdi. Vendar pa ne morem nobene gotove višine priporočiti; to bi morali čebelarji sami še le s poskusi določiti.*) Pri prepeljavanju v pašo se satovje rado odtrga, če je pretežko, zato bi bili v tacih slučajih nižji panji (ki bi bili pa vsekako še vedno iaiiko višji kot sedaj) bolj pripravni; panji pa, ki ostanejo vedno na istem mestu, bi bili lahko precej višji. Da morajo biti panji iz dobro presušenega lesa, ve vsak in je o tej točki že star .praktik g. Pavlin pisal v „Slov. Čebelarju"; pripomnim le, da je dobro, če urežemo les za panje tako, da teko pri stranicah letni krogi od spodaj navzgor (torej pokončno) pri dnu, pokrovu (stropu) in končnicah pa od leve na desno. Les se krči le iz širine, nikakor pa ne v dolžino, zatorej mu na omenjeni način damo smer, v kateri panju ta lastnost lesa ne škoduje. Marsikdo bi si pa rad omislil tudi panje s premakljivim delom. Kateri panj naj si izbere? Mislim, da se bodo o najboljšem panju ljudje kregali dokler bodo čebelarili. Dober je avstrijski pokončni panj, vendar bi še bolj priporočal nemški, posebno pa francoski panj. Nemški, francoski panj! Kake nove panje nam pa že zopet ponujaš**), bo zmajal z glavo marsikater čebelar. Ne boj se! Nemški panj imenujem jaz le kratko po Slovenskem že dobro znani Gerstungov panj, katerega Gerstung sam nekje imenuje nemški panj. Zakaj bi se torej mi tega imena ne poprijeli, ker je našemu jeziku Gerstungovo ime težko izgovarjati. Še bolj nerodno je pa izgovarjati ime Drory; zato sem krstil Droryjev panj francoski panj, posebno še zato, ker Drory nikakor ni iznašel tega panja, kakor se je dosedaj sploh pri nas mislilo, ampak iznašel gaje Francoz Jarie (izg. Žarie). Drory ga je le iz južnega Francoskega, kjer je zelo razširjen, prenesel na Dunaj in bolj severne kraje. Geilen je nasproti g. Eojinu imenoval panj amerikanski, kar pa zopet ni prav, ker amerikanski panj je Langstrothov panj s podolžnimi satniki, kakor je naprimer skočidolski panj. Zatorej priporočam jaz ta dva izraza: nemški za Gerstungov, francoski pa za Droryev panj. Torej nemški in francoski panj! Kateremu naj dam prednost ? Vsak ima svoje vrline. Mojemu ukusu ugaja bolj francoski panj, ker je bolj praktičen, posebno pri prevažanju v pašo; pri nemškem panju se satovje le rado potrga, če ni z žico (dratom) podvlečeno. Tudi bo gotovo slovenskemu čebelarju bolj ugajal, ker je zelo podoben staremu kranjskemu panju, le da je precej večji in da ima satnike. Tudi so čebelarji, ki že čebelarijo nekaj let v francoskih *) Janša je čebelaril s 14 X 6X^0 col velikimi panji, kar je v primeri s sedajnimi gorenjskimi panjički velika mera in vsaj za plemenjake naj bi rabili take panje, če se tudi za kupčijo napravljajo manjša korita! — Op. ured. **) Glej lanskega letnika oktobersko številko, članek »Stoječi ali ležeči panj« te pouči o tem vprašanju. -h>S 20 panjih, polni hvale o tem panju. Čebele se hitro razvijajo in panj tudi obilo medu nanosi ter se opravlja prav kakor nemški, od zgoraj in zadej. Večina naših čebelarjev bo pa gotovo ostala pri navadnem kranjskem panju, čemur jaz tudi ne oporekam. Le to svetujem našim čebelarjem, da dodajejo za časa dobre paše panjem nastavko. Taki nastavki, ki bi se odpirali zgoraj ter bi bili opremljeni s satniki, bi dajali našim čebelarjem lep dobiček; spodaj bi imeli navadni panj, zgoraj pa satnike, iz katerih bi dobivali fin in dražji med. Glede velikosti nastavkov in satnikov bo gotovo naš urednik drage volje s svojimi nasveti postregel. Satniki v panju morajo biti natančno narejeni, da jih lahko po potrebi predevamo v druge panje; le tedaj imamo zares premakljivo delo. Prej so delali satnike z ušesci, toda praktičnejše so kvačice (razdalje,), posebno nove, ki se lahko odvzemajo ter jih ni treba pribijati, ker so iz prožne kovine. Tudi drage niso in gotovo bi bile še ceneje, če bi jih naše društvo več skupaj naročilo. Sploh bi moralo imeti društvo malo zalogo najbolj potrebnega orodja v Ljubljani, da bi vedno lahko svojim članom postreglo. Kakor sem čul, se tudi nekaj tacega pripravlja. V satnike moramo pritrditi začetke satja (naravnega ali pa umetnega). Jaz pritrjam začetke na ta-le priprost način: V ponvici segrejem jeden del voska in jeden del kolofonije (kolotonija bolj močno drži). Satnike položim z zgornjim delom na ne prevroč kraj ognjišča, da se malo ogrejejo. Poleg ognjišča postavim še posodo mrzle vode. Na to vzamem satnik, ga položim s spodnjim delom navzdol predse ter pomažem deščico, kamor hočem pritrditi začetek, z gorko zmesjo (s ščetjo), tako da nastane debela dolga lisa. Sedaj pritisnem začetek natanko v sredino deščice v vosek; začetek mora po koncu stati v vosku. Nato kanem s ščetjo nekaj kapljic voska na obe strani začetka na jednem koncu ter držim pri tem satnik tako poševno, da vosek počasi teče ob robu začetka do druzega konca. Ko sem to storil na obeh straneh začetka, vtaknem del satnika, na katerem je začetek, v vodo in stvar je končana. Kdor poskusi to parkrat, bo preje z jednim satnikom gotov, kot prebere te vrstice. Prav potreben pri čebelarstvu je spodrezovavnik, nož, ki ima lahko različno obliko; priporočam posebno nož, ki ima na drugem koncu ob jednem strguljo, da lahko po potrebi osnažimo panj meli in nesnage, posebno spomladi. Če je strgulja na jednem robu še nekoliko pravokotna in poostrena, lahko s tem robom snažimo tudi zareze, v katerih vise satniki. Nož mora biti močen, da lahko privzdignemo ž njim satnik iz zarez. Če ima spodrezovavnik vse te vrline, imamo orodje, ki mu ga ni para. Potem ne rabimo veliko drugih pripomočkov več. Čebelarsko lulo sem že omenil. Dobra je navadna pipa; čebelarji pa navadno natikajo nanjo pokrovček, ki ima na sredi zakrivljeno cev, da lažje pihajo dim na čebele. Kdor pa ne kadi, si pa pomaga s šmokerjem, ali pa z drugimi pripravami; pripraven je kadivnik, kakoršnega ponuja Deseife v Ober-Hollabrunnu na Nižjem Avstrijskem; velja pa 70 novcev nove velj. s -+S§ 31 ii