Numerical modelling of thermal comfort conditions in an indoor space with solar radiation source - Bonefacic, Igor (Strojniški vestnik, 2015)
Cilj te študije je določitev vpliva virov sončnega obsevanja na učinkovitost hlajenja stenske klima naprave in pogoje toplotnega ugodja v zaprtem prostoru poleti. Modelirana je prazna pisarna na Reki, Hrvaška, ki ima dvojno zasteklena okna in gleda proti jugu. Tridimenzionalni primer prenosa toplote in pretoka zraka je bil razrešen s programsko opremo za računalniško dinamiko fluidov FLUENT, in sicer v standardnih pogojih z neposrednim virom sončnega obsevanja in brez. Simulirani in raziskani so bili štirje različni koti pritoka zraka iz klima naprave ter sončnega obsevanja na zunanje površine in skozi okno. V numeričnem modelu je bilo prevzetih nekaj poenostavitev za zmanjšanje števila kontrolnih volumnov, ki so potrebni za diskretizacijo domene in pohitritev izračuna. Notranje ovire, kot sta pisarniška miza in omara, so bile zanemarjene. V sobi ni dodatnih virov toplote, kot so ljudje, računalniki, zasloni itd. Za napovedovanje vpliva sončnega obsevanja skozi okno je bil uporabljen algoritem za sledenje sončnim žarkom v paketu FLUENT.
Keywords: hlajenje prostora; numerično modeliranje; sončno obsevanje; srednja sevalna temperatura; toplotno ugodje; zračni tok