Diderot in pravo vprašanje o pravu - Pribac, Igor (Časopis za kritiko znanosti, 1999)
Študija je komentar sestavka Naravno pravo, ki ga je Diderot napisal za Enciklopedijo, in poskus njegove kontekstualizacije, ki odkriva veliko bližino Diderotovega in Hobbesovega pristopa k razreševanju trnovega vprašanja določitve naravnega prava. Uvodoma opozorim na nekaj temeljnih ločnic v naravnopravni tradiciji in navedem nekaj mejnikov v recepciji Hobbesa v Franciji 18. stoletja, ki pokažejo na Diderotovo zanimanje za Hobbesovo filozofijo. V drugem delu s tekstovno analizo Diderotovega članka pokažem na bližino Diderotovih izhodišč Hobbesovim in na nekonsekventost Diderotove izpeljave, ki prehoda iz narave v družbo ne izpelje iz premis in ostane razpeta med amoralizem naravnega človeka in moralizem družbenega človeka.
Keywords: Diderot, Denis, 1713-1784; law; pravo; naravno pravo; filozofija prava; razsvetljenstvo; Age of Enlightenment