Domoznanstvo in posebne zbirke v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika - Šuler Pandev, Simona (Knjižnica, 2005)
Avtorici v prispevku predstavljata domoznansko dejavnost v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem, ki je kot nekdanja Študijska knjižnica svojo domoznansko funkcijo gojila neprekinjeno, z načrtnim in sistematičnim dopolnjevanjem knjižnega gradiva, serijskih publikacij, posebnih zbirk in z razstavno dejavnostjo. Danes je knjižnica osrednja območna knjižnica za Koroško in po zakonu opravlja posebne naloge za širše območje, prejema obvezne izvode in izvaja nakup knjižničnega gradiva za zamejske Slovence ter izdeluje tudi lokalno bibliografijo za slovensko Koroško v Avstriji. Rezultat dolgoletnih prizadevanj so številne posebne zbirke, ki so lahko knjižnici v ponos. Oblikovanje posebnih zbirk po vrsti in tipologiji gradiv zahteva od strokovnih delavcev tudi obvladovanje elementov arhivarstva in muzealstva. Na področju domoznanstva prihaja do vedno večjih sprememb, ki so pogojene z uporabo novih tehnologij, istočasno pa je delo oteženo zaradi težav pri financiranju in nedovršenosti orodij za vnos posebnih vrst domoznanskih gradiv v vzajemno bazo. Vsekakor pa bodo v knjižnici še naprej težili k poenoteni in kooperativni obdelavi domoznanskih gradiv, čimboljši referalni dejavnosti in poenotenemu posredovanju gradiv in informacij. Cilj je vsekakor omogočiti uporabnikom hitro, lahko dostopno in poceni informacijo z domoznanskega področja.
Keywords: splošne knjižnice; Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika; Ravne na Koroškem; domoznansko gradivo; domoznanske zbirke