Svetloba zvezd kot energija za teritorialni razvoj Ekstremadure - Logar, Erik (Geografski obzornik, 2025)
Španska pokrajina Ekstremadura s pobudo Extremadura Buenas Noches (EBN) ohranja temno nočno nebo kot naravni vir in s tem spodbuja astroturizem. V okviru pobude so vzpostavili opazovališča, markirali nočne poti ter organizirali izobraževalne in strokovne aktivnosti. Cilji pobude so povečati ozaveščenost o vrednosti nočnega neba, opozoriti na svetlobno onesnaževanje, spodbujati gospodarski razvoj, inovacije in zelena delovna mesta. Gre za primer dobre prakse, ki je lahko navdih tudi za Slovenijo.
Keywords: astronomija; astrotourism; astroturizem; Ekstremadura; Extremadura; light pollution; local communities; lokalne skupnosti; night sky; nočno nebo; Spain; svetlobno onesnaženje; Španija; teritorialni razvoj; territorial development