Postmodern thinking and relativism theory in the field of pedagogy - Gojkov, Grozdanka (Revija za elementarno izobraževanje, 2019)
Besedilo se v skladu z analizo teorije posveča vplivu, ki ga ima postmoderno mišljenje na pluralistične perspektive v izobraževanju, pluralizaciji konceptov vzgoje in izobraževanja, kritiki konceptov, kot so vzročnost v gnoseoloških in epistemoloških predpostavkah - determinizem, objektivnost, racionalizacija ... in posledice, recimo na področju morale. Izkaže se, da tradicionalna humanistična pojmovanja izobraževanja in oblikovanja osebnosti na eni strani ter učenja in znanja na drugi zahtevajo ponovni razmislek z vidika, ki vključuje postmoderni skepticizem do idealističnih in togih predsodkov modernega mišljenja. To nadalje odpira vprašanje učinkovitosti sodobne pedagogike v smislu skladnosti z njenimi znanstvenimi cilji, tj. z njeno funkcijo.
Keywords: concept of upbringing and education; pedagogika; pedagogy; pluralisation; pluralizacija; pojmovanje vzgoje in izobraževanja; postmodern thinking; postmoderno mišljenje