Frequency modulated song of the cicada Maua albigutta (Walker 1856) (Auchenorrhyncha: Cicadoidea) from South East Asia - Gogala, Matija (Scopolia, 2004)
V članku sta opisana napev in akustično vedenje škržada Maua albigutta (Walker, 1856) iz jugovzhodne Azije. Večino zvočnih in video posnetkov smo naredili v narodnem parku Endau Rompin v Maleziji. Pozivni napev sestoji iz zaporedja treh segmentov (A-C) z značilno amplitudno in predvsem v tretjem segmentu izrazito frekvenčno modulacijo. Trajanje celotnega napeva, ki ga škržadi ponavljajo večkrat zaporedoma brez prekinitve, je 38,2 +- 5,1 s. Modulacijo jakosti in zvočnega spektra spremljajo gibi zadka in v frekvenčno moduliranem delu tudi spremembe oblike zadka. Napevi osebkov z drugih lokacij (Kuala Lompat - Malaysia, Krui - Sumatra) se nekoliko razlikujejo od napevov iz Endau Rompina, vendar nedvomno kažejo isti osnovni vzorec, ki ga lahko pripisujemo isti vrsti.
Keywords: Maua albigutta; škržad; cicada; petje; song; acoustics; akustika; frekvenčna modulacija; frequency modulation