Le relatif qui/qu' sujet en français contemporain - Pogačnik, Vladimir (Linguistica (Ljubljana), 1997)
Osebkovni inačici oziralnih qui/qu v sodobni francoščini. Prispevek prinaša nekatere dileme v zvezi z dvojno rabo in dvojno obliko oziralnega zaimka v funkciji osebka, kakršne zasledimo v sodobnem pogovornem nenormiranem francoskem jeziku: qui pred soglasniki in qu' pred samoglasniki (Paul qu'écoute... Paul qui fait...). Jezikoslovci se vse do danes ne morejo poenotiti, ali je treba v variantni obliki qu' videti qui ali pa morebiti ostalino nekdaj osebkovno rabljenega que. Vprašanje je za sinhrono rabo pravzaprav irelevantno, vendarle se zdi, da nekateri fonomorfološki avtomatizmi v pogovornem jeziku (n.pr. t'as : tu fais, il a : fait) in pa prevlada sodobne francoske oblike qui za osebek na diahroni in primerjalno romanski ravni prej govorijo v prid elizije le-te. Tri glasovne podobe krajšega qu' - /k/,/k'/ in /kj/ se tujemu opazovalcu francoskih govorcev zdijo omejene le na prvo. Pri nihanju v osebkovni rabi qu' in qui imajo po našem mnenju najpomembnejšo vlogo skladenjske omejitve: qui bo tudi v nenormiranem jeziku pred samoglasniki rabljen namesto qu', zlasti v primerih, ko ne gre za najpogostejše in najenostavnejše oblike prilastkovega odvisnika, in takrat, ko lahko nastopi dvom o skladenjskih razmerjih.
Keywords: francoščina; French; zaimki