Reliktni vršaji kontaktnega krasa severozahodnega dela Matarskega podolja - Stepišnik, Uroš (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
Na slovenskem krasu je več različnih tipov kontaktnega krasa. Najpogostejši je ponorni tip kontaktnega krasa, ki se pojavlja med fliši in apnenci. Najdaljši kontakt te vrste v Sloveniji je na območju Matarskega podolja v zahodni Sloveniji, kjer se pojavljajo mnoge kraške globeli, ki so značilne za kontaktni kras. Reliktni vršaji so značilne oblike kontaktnega krasa, ki nastanejo s postopno denudacijo flišne naplavine in kemično denudacijo karbonatne podlage na območjih vršajev. V raziskavi so bile proučene oblike in procesi na vršajih ter vpliv vršajev na razvoj okoliškega krasa.
Keywords: kras (geologija); kraški pojavi; karst; relief; topography; geomorfologija; geomorphology; morfogeneza; Slovenia; Slovenija; Matarsko podolje